Repris: Dagis finns inte

Detta inlägg är en repris från angelicahedstrom.se, 2016.

Jag måste skriva ett inlägg om förskolan.

Först och främst: dagis finns inte längre, inte heller dagisfröknar! Idag finns endast förskola som grudnas på en läroplan, och i förskolan arbetar pedagoger som är personer med namn. Fortfarande nämns ordet ”dagis” i olika sorters media och av privatpersoner trots att dagis inte ens finns? Varför inte bara säga föris, istället?

Förskolan drivs sedan 1998 (nästan 20 år tillbaka) av en läroplan som gynnar varje barns rättigheter och utveckling. Förskolan lägger grunden för barnens livslånga lärande och ser till varje barns utveckling. När det inte fanns någon läroplan var förskolan ett dagis, en plats att vara på under dagen när vårdnadshavarna arbetar. Nu är förskolan mycket mer än bara förvaring, det är en plats fylld av mening för barnen där barnets enskilda utveckling sitter i främsta rummet. Vi arbetar till exempel med pedagogisk dokumentation för att kunna utveckla vårt arbete, något läroplanen kräver att vi gör – och vi gör det med glädje. Genom att använda oss av pedagogisk dokumentation kan vi se till varje enskilt barns utveckling men främst se hur vi kan förbättra verksamheten för de aktuella barnen vi har i vår barngrupp. Pedagogisk dokumentation och dokumentation är inte samma sak för att förtydliga. Vi planerar, genomför, dokumenterar och utvärderar allt vi gör.

En dag på en förskola för en förskollärare handlar om så mycket mer än att bara ”ha kul med barn”, men självklart är det något som genomsyrar allt. Barns lärande sker via lek. Läroplanen för förskolan innehåller 18 sidor med mål och riktlinjer som förskolan och förskolläraren SKA följa, och jag tycker absolut att en som förälder ska kika igenom läroplanen eller fråga pedagogerna kring den. På så sätt kan en få inblick i varför de jobbar på ett visst sätt på ditt barns förskola. Här är hela läroplanen som vi SKA följa. När en kikat ingeom läroplanen så kan en ocså ha i åtanke hur många barn det går per pedagog, på min avdelning till exempel är vi 3 pedagoger på 21 barn. Allt som står i läroplanen ska tillgodoses för v a r j e enskilt barn.

En förskollärare idag studerar allt från barnpsykologi till utvecklingsteorier i 3,5 år, ska följa läroplanen samt lägga grunden för varje enskilda individs livslånga lärande! Ändå ska vi, år 2016, kallas dagisfröknar..?

Ingen dagisfröken.

2 reaktioner på ”Repris: Dagis finns inte

  1. ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare & doula ★ skriver:

    Håller med dig, jag är lärare och förskollärare. Läste nämligen gamla lärarutbildningen för försvann samma år som jag gick ut ;). Så jag har dubbelexamen, tycker det är tråkigt att ordet dagis hänger kvar för det blir svårt att höja förskollärarnas status med dagis som yrke. Är lite liknade med tidigare ”lågstadiet” med. Folk säger lågstadiet, mellanstadiet och högstadiet fastän det samlade namnet är grundskolan, tidigare eller senare. Problematiken är ju att förskoleklass där på många skolor ses utanför skolan fastän förskoleklass ska var en del av skolan. Exkludering på hög nivå verkligen, detsamma gäller väl med lärare 4-6 som lite ser ner på yngre åren. Samtidigt görs ett hästjobb från förskolan-förskoleklass till årskurs tre. Tycker det är tråkigt med bilden av ”ni bara leker”. Som att man inte gör mera, fritidshemmen ska man väl inte ens tala om. Det är ren och skär förvaring på många skolor, utan tydliga mål för verksamheten. Jättetråkigt när man ser sånt för fritids har världens chans att utveckla lekpedagogiken med barnen. Upplever många gånger att leken stryps så fort eleverna börjar förskoleklass, sorgligt när leken är så central och ganska långt upp i åldrarna med. Lek ses inte som tillräckligt fint. Blev långt detta, men jag går igång på sånt här. Jag drömmer om en framtid där man ser allt i en helhet från förskola till gymnasieskola där alla vi utbildade har samma värde.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s