Tygblöjor

Jag har blivit ombedd att skriva lite kring tygblöjor, och det gör jag ju så gärna! Jag är lite av en rookie ännu trots att vi hade tygblöjor med Lykke i nästan ett år, men jag kan skriva lite efter min erfarenhet. Det finns fler system och märken än de få jag nämner här, men eftersom det inte är något vi testat kan jag inte uttala mig.

Inlägget är inte sponsrat eller i samarbete med något av företagen som jag nämner utan jag återberättar mina erfarenheter.

2015-06-27-2002_558ee53ce087c332fbc91687

Lykke i RetroPi’s hallon

I början när jag kikade på tygblöjor var faktiskt inte Fredrik helt med på banan, men han kunde ge det ett försök. Inom kort kunde han inte tänka sig att återgå till plastblöjor. Han hade tänkt sig att tygblöjor är ohygieniskt, krångligt och  framförallt: rent av äckligt. Sen började vi med RetroPi’s fina blöjor och han insåg snabbt att det var fräschare än plastblöjor. För vår del bidrog det mycket också till att Lykkes otroligt känsliga hud snabbt blev bättre, jämförelsevis med när hon hade plastblöjor. Visst var det lite krångligare med tygblöjorna i början men sådant är ju en vanesak. Se bara på de som hellre knyter upp bebisen i en sjal än slänger på sig en sele pga ”enkelhetens skull”, det är alltså en vanesak. Vi använder tygblöjor (och jag har tygbindor av samma anledningar) då vi tycker det känns fräschare, de är finare än plastblöjor, det håller ner kostnaderna, vi har alltid blöjor hemma samt att det känns mycket bättre med mindre avfall.

img0607-kopia_56019a67e087c332e1e8af9f.jpeg

Färgregn

Till Lykke körde vi rätt så enhälligt med tygblöjor från RetroPi. Vi fastnade direkt för deras enkla system och såg oss inte ens om efter alternativ, det bara funkade! RetroPi erbjuder en (mycket prisvärd) allt-i-ett blöja (all-in-one, AIO) vilket innebär att alla delarna sitter ihop så blöjan inte behöver förberedas på något sätt. Den har två inlägg i naturmaterial varav den ena är fastsydd i fram och den andra i bak, dessa läggs bara omlott i blöjan. RetroPi har också knappar i fram för att justera passformen och enligt deras hemsida kan blöjan passa från nyfödd till ”färdig” med blöja.

RetroPi
Vi har också använt oss av Alvababy. Det är lågpris-tygblöja som tyvärr inte kan skryta med varken naturmaterial eller bra beskrivning på hur de tillverkas. Alvababy har bland annat en allt-i-två blöja (all-in-two, AI2) som vi har använt. Blöjan har ett vattentätt yttre skal och ett löst inlägg. Inlägget kan antingen läggas löst i blöjan eller stoppas in i blöjan genom en öppning i bakstycket.


Alvababy

Vi har också en ensam stackars blöja från populära Poops!. Det är en AIO i printet Flora och Trisse med insida av coolpass. Coolpass är ett syntetiskt material som fungerar som ett torrskikt, det håller barnets hus torr mot kisset. Den funkade bra för oss under de varmaste sommardagarna när värmeutslagen blossade som värst vid minsta kissdroppe. Denna blöja är som sagt en AIO men den skiljer sig aningen från RetroPi (som är normen för oss), den har nämligen enbart ett inlägg som är fastsytt i bak. Inlägget är däremot lite längre och kan vikas i fram för bättre uppsugningsförmåga.

Poops!
Till denna bebis har vi dock utökat vår stash! Vi hoppas på att RetroPi kommer passa rätt snabbt men vi har också köpt några Imse Vimses newborn för säkerhetsskull. Det är en AIO precis som Retropi, men denna stängs med hjälp av kardborre samt rekommenderas för barn mellan 3 och 6 kilo. Dessa saknar knappar på framsidan för att justera storleken.

Imse Vimse Newborn

Vi har också köpt några vikblöjor. Det är helt enkelt tunna filtar som är ungefär 70X70cm som sedan viks till blöjor och sedan används med en tätare byxa över. Där kan vi snacka om krångligt, till en början 😉  Vi har fått börja öva i tid kan jag säga. Dessa köptes utifall vår bebis är för spinkig för någon av de nämnda ovan. Vi har däremot tagit beslutet att använda engångsblöjor på BB just för att det första bajset är fruktansvärt. Det är ju som tjära och vi vill inte få någon blöja förstörd.

Vikblöjor

När bebisen enbart ammar så läggs blöjan direkt i en påse av tätt tyg. Såklart kan man skölja igenom blöjan om man vill, men det är inget måste. När barnet sedan äter mer fast föda bör man tippa av bajset i toastolen. Vi lät inlägget med bajset på hänga ner i toaletten och så höll vi fast i blöjan samt spolade – det lämnade en rätt så ren blöja som sedan lades i påsen. Blöjorna tvättas sedan i 60 grader och hängtorkar. Torktiden är olika beroende på miljön, men man kan få räkna med ett dygn. Om blöjorna fläckas av tex bajs så bleks de snabbt i solen!

Så, det var väl den infon jag kan bidra med! Jag avslutar med att klippa ut det här från RetroPi’s avsnitt ”Varför tygblöjor?”, tycker det väger rätt tungt för en småbarnsfamiljs ekonomi:

”Blöjor är för många föräldrar en av de största utgifterna kring barnet. Under en blöjperiod uppgår kostnaden till mellan 10 000-20 000 kronor*. För heltidsanvändning av tygblöjor rekommenderas 18-24 allt-i-ett blöjor.  Det skulle bli en kostnad på ca. 2000. Andrahandsvärdet på tygblöjor är högt så slutsumman blir ofta lägre. Att få tillbaka 50% av inköpspris vid försäljning är inte ovanligt.

*Baserat på att det går 8 blöjor per dag, barnet blir torrt vid 3 års ålder och en blöja kostar mellan 1,5-2,5 kr/styck.”

Läs gärna också: Är du en miljöbov, lille vän?

2 reaktioner på ”Tygblöjor

 1. CJ skriver:

  Hej Angelica

  Jag är en ganska ny läsare och eftersom att jag tycker du har vettiga tankar och funderingar skulle jag vilja uppta din tid med en fråga…

  Jag är gravid med första barnet, plussade för bara några dagar sedan och är enligt grav. test i vecka 4-5.
  Bekymret är att jag sökt nytt jobb eftersom att min nuvarande arbetsplast inte längre är så trevlig.

  Jag har varit på en första intervju för nya tjänsten och ska på en andra intervju denna veckan, när jag var på första intervjun visste jag inte om att jag var gravid.
  Men eftersom att jag vet det nu när jag ska på den andra, bör jag berätta?

  Eller ska jag vänta och se om jag blir erbjuden tjänsten och i så fall berätta innan jag tackar ja? Jag vill inte göra som många andra och inte säga något för jag tycker det känns väldigt oärligt men samtidigt så behöver jag för mitt välmående byta jobb.

  Att stanna på min nuvarande arbetsplats är inget alternativ, efter att jag berättade om mina planer om nytt jobb har jag blivit totalt utfryst, blir inte tilltalad eller pratad med om det inte rör jobbet och knappt då ens…

  Hur hade du gjort i en liknande situation?
  Jag känner att jag behöver hjälp i frågan och jag vore så tacksam om du har tid att svara =)

  Stora kramar till dig ❤

  Gilla

 2. Elin skriver:

  Roligt att läsa! Jag gjorde ett halvhjärtat försök med tygblöjor till dottern. Jag skulle säga ”jag” för min man var inte alls med på noterna då. Tyvärr var vi liksom i en annan ekonomisk situation då också så det höga inköpspriset för blöjorna övergick vår förmåga. Plus att jag inte orkade när vi hade tvättstugan två portar bort. Nu blev jag faktiskt sugen igen, de där retropi såg ju sjukt fina och enkla ut! Och den här gången har vi pengar och tvättmaskin!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s