Att få feeling

Ni som har sociala medier av något slag har nog inte missat den uppmärksammade händelsen som skedde i helgen. En bandmedlem, under ett scenframträdande, gick fram till en tjej i publiken för att ta tag i hennes hår och tryckte sedan hennes ansikte mot sitt kön. Agerandet fastnade på film och filmen spreds snabbt på Facebook. Medlemmen har uttalat sig om att han fick ”feeling” och verkar anse att det gjorde hans handling legitim. Bandet har nu, två dagar senare, framfört en ursäkt på sin facebooksida efter att ha bemött händelsen med total tystnad.

Kommentarer har strömmat in och jag är på allvar förvånad över hur många som anser att detta blåst upp i alldeles för stora proportioner. Många anser att detta inte är ett övergrepp, andra anser att det är ett för litet övergrepp och vissa ser inte problemet i händelsen alls. Sedan, såklart, finns de som ser det för vad det är: Ett sexuellt övergrepp. En otroligt kränkande handling.

En man pressar en, för honom okänd, kvinnas ansikte mot sitt kön. De har ingen koppling till varandra över huvud taget. De känner inte varandra. Hon har inte gett sitt samtycke till sitt ansikte i hans kön. Inte nog med att det är rent av vidrigt att ha ansiktet i en okänd mans kön så är själva handlingen otroligt kränkande och förnedrande. Han tar sig rätten till hennes kropp och sedan rättfärdigar sin handling, eftersom han fick ”feeling”.

Det han gör är inget ovanligt. Det här händer varenda dag men det fastnar inte alltid på film, vilket gör att det försvinner i periferin. Det här fångas på film, det här lyfts fram i dagsljuset. Det är inte många kvällar på uteställen som jag har sluppit att få okända mäns kön pressade mot min kropp. Inte mot mitt ansikte, tack och lov, men mot mitt ben, min rumpa eller vart de nu än når. Och inte bara på uteställen, det har hänt mig på bussen rent av. Jag har aldrig bett dem göra detta men jag borde ju bara vara tacksam enligt vissa, för känslan av olust som händelsen skapar ligger ju hos mig. Snubben som gjorde det fick kanske feeling, vad vet jag?

Många, främst män, som jag kan se i kommentarfälten kring den helgens händelse anser att det här var väl ingen fara. Varför gnälls det? Ja, kanske för att kvinnor är trötta på att inte få äga oss själva! Vi är trötta på att tillfredsställa män mot vår vilja! Vi är trötta på att TA ANSVAR FÖR FELAKTIGA HANDLINGAR AV MÄN. Jag är SÅ trött på att tjejer ska behöva må dåligt eller anpassa sig pga något snubbar gör. Jag blir så less på att det finns män som anser att detta är en relativt okej sak att göra, ”Jag skulle inte göra det själv men det spelar väl ingen roll att han gör det.” Det är en jäkla fin linje… Någon öl så gör du det själv också eftersom du faktiskt inte ser problemet i handlingen.

Det handlar om respekt. Det handlar om att kunna se gränserna. Det handlar om att inte tro sig ha rätt till någon annans kropp.

Jag vet att ni som följer mig här vet detta, men det tåls att lyftas igen: Samtycke innebär att någon har gjort ett aktivt val, sagt ja och inte heller ångrat sig under tiden. Ett ja kan ändras till ett nej när som helst – och då är det ett nej.

Få gärna feeling. Det är ju bara härligt! Men låt inte ditt sunda förnuft försvinna och se till att din feeling innefattar dig själv och de som har gett sitt samtycke till din aktuella feeling. Ge fan i alla andra, bara gör det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s