Med en förlossning i bagaget.

Jag har hunnit tänka lite på saker jag inte visste innan förra förlossningen och tiden på BB, som jag nu tar med mig till denna förlossning. Så jag bjussar på en lista!
Vad jag tar med mig till nästan förlossning:

🌱Att moderkakan ska krystas ut. Som en andra förlossning.

Jo, men för mig var det så. Bebisen låg på min mage med den korta lilla navelsträngen, och barnmorskan ba: ”Nu måste du krysta!” Jag ba: Eh, bebien ligger ju redan här..?”. Närå, moderkakan skötte sig inte själv – den skulle också födas ut!

🌱Det finns något som heter ”eftervärkar”.

Eftervärkarna håller en igång kan man säga! Herregud. Livmodern ska dra ihop sig och eftervärkarna hjälper till med det. De var otroligt smärtsamma i flera dagar!

🌱Att rummet är tomt på personal egentligen är positivt.

Många upplever att de är rätt ensamma under förlossningen, rent fysiskt i rummet alltså. Med Lykke hade vi nästan jämt personal i rummet och i efterhand vet vi att det var för att hon hade för höga hjärtljud. Den här gången ska jag försöka se det positivt om vi inte har vårdpersonal omkring oss hela tiden.

🌱Bajs är najs. Nä, men bajs är inte ens i närheten på världskartan.

Bajs. Alla dessa tankar jag lade på bajs. Tänk om jag bajsar på mig under förlossningen. Antal gånger jag tänkte på det under och efter förlossningen: 0. Kommer inte ägna en sekund åt det den här gången.

🌱Att man måste ha ”rätt” teknik med lustgas. Och ska lära sig under press.

Det var ju inte bara att glida iväg i happyland! Nä, det fanns ju en teknik att förhålla sig till. Som jag inte fick till, så allt som hände mig var att jag blev illamående och förbannad.

🌱Bebisen måste inte gråta när den kommit ut.

Lykke sa inte ett ljud. Det var helt tyst. Tur nog såg jag hur hon tittade runt och var allra högst levande. Hon gnydde till när barnmorskan ruskade henne, men det var allt.

🌱Att det beräknade födelsedatumet verkligen bara är en riktlinje.

Lykkes förlossning startade i vecka 35 men stoppades med bricanyl då vi var i Dalarna. Den här gången ska allt vara klart tills vecka 35 och vi ska hålla oss hemma, för säkerhets skull. Vi hade inget redo sist och förnekade förlossningens start ända in i sista sekund! Den här gången ska jag lyssna på mig själv, och ha en färdigpackad väska.

🌱Säger de att ni får åka hem från BB, så får ni.

Det kändes som om vi hade stulit henne. De kan ju knappast anförtro en sån bräcklig liten bebis till oss? Men tydligen, ingen stoppar er i dörren eller kommer efter några dagar och kräver tillbaka barnet. Jag lovar.


Lilla Lykke ❤

Ni som fött barn, vad var annorlunda mot er förväntning?

2 reaktioner på ”Med en förlossning i bagaget.

 1. Elin skriver:

  Jag tänkte för tre år sedan: ”barnmorskorna på förlossningen vet hur man föder barn, jag behöver inte förbereda mig”.
  Jag tänker nu: Jag vet hur jag föder mina barn och jag vill förbereda mig så att det blir så bra som möjligt för mig.

  Har lyssnat mycket på Emma i Förlossningspodden och har tagit fasta på att överlevnad är ett för lågt ställt krav. Jag hade en bra första förlossning, men jag tänker jobba på att den här blir bättre och mer trygg, för mig. Jag vill vara med och jag vill känna mig stark. Förra gången överlämnade jag mig och var rädd.

  Gilla

 2. ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★ skriver:

  Jag tror att det som var annorlunda var att jag verkligen trodde att jag skulle kunna samsova med sonen från start. Så blev det inte, han behövde sova på neonatal med ekg första natten och andra natten fick vi samsova, för att han sedan blev sjuk på sin tredje dag i livet och således fick ligga på neonatal igen. Blev alltså ingen samsovning från start som jag trott :(.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s