Ett tryggt föräldraskap

Att vara gravid andra gången är långt ifrån likt den första, på många olika plan. När jag väntade Lykke hade jag stora tankar kring föräldraskapet. Vad blir jag för förälder? Vad blir min man för förälder? Hur kommer vår familj bli?

Den här gången har jag inte alls funderat så mycket. Jag är redan förälder. Jag har redan titeln mamma och det blir jag varse om ungefär varje sekund.Vår familj är redan en barnfamilj och vi har vårt sätt att göra saker på och vi lever efter våra värderingar.  Värderingar som har fått växa fram i takt med att vårt barn växer och tar sin plats i världen. Vi vet vilka metoder vi tror på i detta nu och än starkare, vilka metoder vi inte tror på. Både jag och Fredrik vet vilka vi är när vi är mamma och pappa, vi är trygga i vår föräldraroll. Vi vet vad vi anser vara viktigt i föräldraskapet, och låter det ändå formas och formas om flera gånger om.

Respekt, jämställdhet och frihet under vuxenansvar. För oss är det viktigt att Lykke och hennes kommande syskon känner sig respekterade, att de känner sig hörda och sedda. Att de känner att deras känslor aldrig är fjantiga. I vår familj är det viktigt att alla känner att de är lika viktiga, vi spelar alla en lika stor roll i familjen Samevall. Det är viktigt att Lykke och syskonet känner att de får förtroende att prova sina teorier, leta sig fram i sina känslor och utforska omgivningen med vuxenstöd. I vår familj sitter inte vuxna på lösningar och svar – vi hittar lösningarna och svar tillsammans, om det än är huruvida en sten sjunker till vad det innebär att vara flicka. Prova! Lita på dig själv! Vi vuxna finns här och upptäcker med dig.


Allt jag nämnt ovan visste jag inte när jag väntade Lykke. Det enda jag kunde jämföra med var föräldrar på olika forum, och där kunde jag mest se saker jag inte ville anamma. Hur jag ville vara som förälder var svårt att urskilja bland alla tips, råd och metoder, eftersom jag inte hade någon aning om vad det innebar att ha ett barn 24/7. Det kommer ju med så otroligt mycket nya känslor att det egentligen är svårt att förbereda sig. Men med facit i hand så kan jag säga att jag ändå var på rätt väg i tankarna redan under graviditeten. Den här gången behöver jag inte fundera, föräldraskapet finns redan. Säkerligen kommer det ändras men grundpelarna är satta och det är en trygghet.

Hur har ni känt inför att bli förälder för första, andra eller sjunde gången?


 

4 reaktioner på ”Ett tryggt föräldraskap

 1. ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★ skriver:

  Jag var nitton när jag blev gravid med min son. Hade egentligen inga förberedelser alls inför att bli mamma utan gick bara på det naturen sa till mig. Jag bar honom när han var ledsen, har alltid pratat med honom, respekterat honom. Kramat och låtit honom själv få välja hur han vill ha det med saker som leksaker och annat. Aldrig lagt värderingar i vad som är flick/pojk utan redan när han var liten sa han saker som ”det finns inga leksaker för flickor och pojkar, man får leka med allt.” till andra barn. Han är född 2004, det var inte jättevanligt med genustänket än då. Det var på väg men hade inte slagit igenom, fanns föräldraforum när han var mindre men jag var inte så nyfiken på sånt. Samsov för det var smidigt och han ville osv.

  Så här efteråt har jag väl insett att jag var/är en typisk nära förälder. Men det visste jag inte förut, jag var bara mamma liksom. Gjorde det som kändes rätt i hjärtat och som gjorde honom glad.

  Gilla

  • angelicasamevall skriver:

   Instinkten är stark! Vågar man lita på sin magkänsla så blir det ofta helt perfekt, då är man sann mot sig själv och utstrålar trygghet. Jag tror det ger barnen en starkare självkänsla också. Heja dig!

   Gilla

 2. Malin skriver:

  Kul att du är tillbaka på bloggen! Alltid lika intressant att läsa dina inlägg. 🙂
  Har en 2,5åring som skulle fått ett syskon i maj/juni men som tyvärr inte fick stanna kvar i magen. Förhoppningsvis kommer det syskon ngn gång och jag känner mig ödmjuk inför detta. Jag vill försöka undvika tankar som ”nu har vi gjort detta, vi gör likadant så blir det likadant igen”. Tänker att det är en annan bebis (självklart egentligen) denna gången samtidigt som vi har vårt ”stora” barn att ta hänsyn till. Sen kommer jag/vi ha med oss massa erfarenheter från första barnet som förhoppningsvis underlättar när nästa kommer. Ska definitiv inte lägga hundratals kronor på olika nappar i olika material, form, märke osv. och försöka lära ungen ”napp” om tutten är det som bebisen vill ha och är nöjd med. 🙂

  Gilla

  • angelicasamevall skriver:

   Jag beklagar att syskonet inte fick stanna hos er!
   Jag försöker fokusera på att det kommer en helt ny person, och vi har ju olika relationer till olika människor – även om både Lykke och bebisen råkar ha samma ”roll” i familjen. Jag känner mig trygg i att jag vet vår familjs värdegrund men den kommer garanterat modifieras för att passa den konstellationen. Det ska bli minst sagt spännande och omvälvande att möta den här lilla rackaren!
   Och det där med prylar – tänk vad jag har lärt mig mycket! En hel del grejer vi har kunnat välja bort, byxor med fötter på till exempel!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s