Internationella kramdagen

Det är internationella kramdagen idag! Härligt, känner de flesta, nu kramas vi loss! Eller?

Idag kan också vara en perfekt dag att lyfta faktumet att alla inte vill kramas, ni vet, den här ”lilla” detaljen om samtycke. Det gäller ju inte bara vid sex utan även vid fysisk kontakt över huvud taget, oavsett ålder.

Vi vill att våra barn ska bli självständiga vuxna. Vi vill att de ska våga sätta ner foten när något inte känns bra, vi vill att de ska respektera sina medmänniskor och att de ska stå för sina åsikter och känslor. Ändå, trots dessa förhoppningar, tvingas barnen bjuda på sin kropp i form av kramar när de inte vill. Det ska kramas med släktingar, andra vuxna, kompisar och ovänner.

Det är inte bara en kram med någon som inte vill, det är att strunta i barnets integritet och röra vid det som i allra högsta grad är hens, mot hens vilja. Bara för att vi är större så har vi inte rätten att ta detta ifrån dem. Krama inte ett barn som inte vill, tjata inte, skamma inte. Låt bli bara! Nästa gång kanske barnet vill kramas och då blir det så mycket härligare.


Lykke har världens bästa släkt! Hon är inte alltid kramsugen men får alltid bestämma det själv. Vill hon inte så tjatas det inte. Ju mer rätt kontroll hon har desto mer bjudigare på kramar blir hon – hon vet ju att hennes nej respekteras när hon inte vill. Jag är inte heller särskilt kramig. Jag kramar min man och mitt barn men inte så många fler. Vissa vänner kramar jag, men de flesta inte. Jag måste inte heller.

Att ha ett barn som kan säga nej är en vinst, särskilt gällande sin egen kropp. Det är ett barn som vågar lyssna och lita på sig själv. Även om det bara är något så oskyldig som en kram med en närstående så är det barnets rättighet att ta det beslutet själv.

Ha det i åtanke!

Slänger in en kul länk till en artikel från tidningen Mama som jag tycker är väldigt bra, läs den HÄR.

2 reaktioner på ”Internationella kramdagen

 1. ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★ skriver:

  Håller med dig, jag jobbade på förskolan förut. Är utbildad förskollärare och grundskollärare. Något som förskolan ofta envisas med att ”säg förlåt och kramas”. Jag avskyr det där, speciellt när folk ska tvinga på en kram till någon som nyss bitit eller slagit en? Som att en kram är något man ger till någon som gör en otrygg.

  Det blir ju lite som att man skulle säga till en misshandlad partner i ett förhållande ”ge henom en kram så blir allt bra igen”. Helt sjukt ju!

  Gilla

  • angelicasamevall skriver:

   Jag gillar att göra förlåt istället. På den som utsatts villkor såklart, fråga vad hen skulle må bättre av. Vissa vill ha kramen eller förlåtet, andra vill vara ifred eller få hjälp med vad som gått sönder eller så. Något gick fel, se hur det kan lösas istället och respektera den som utsatts. Två prövningar!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s